אוכל או ביטחון?
לא מעט פעמים אימהות אומרות לי- "התינוק שלי מפונק", כשאני שואלת למה את חושבת כך, התשובה לרוב היא "כי הוא לא רעב, לא כואב לו שום דבר והוא נירדם מצוין על הידיים. אבל כשאני מניחה אותו במיטה הוא ישר מתעורר ורוצה שוב ידיים".
בהמשך לכתבה שכתבתי ששופכת הרבה אור בנושא- שורשי היקשרות השורש הראשון https://www.koten.co.il/1.
אני מצרפת לכם את הסרטון שמראה ניסוי אותו ערכו הארי הארלו ועמיתיו מאוניברסיטת ויסקונסין ארה"ב.
הניסוי הראה כי בניגוד למה שאנחנו נוטים לחשוב- שהדבר החשוב ביותר עבור התינוק הוא המענה לצרכיו הפיזיולוגים כגון: אוכל, שינה, החלפת חיתול וכו'.. זה לא בדיוק כך.
המוח שלנו הוא מוח היקשרותי, בני אדם ילדים ובפרט תינוקות זקוקים לחום, אהבה, מגע ותחושת ביטחון שתיתן להם שקט רגשי שיאפשר להם לצמוח ולהתפתח נפשית ורגשית באופן האידאלי.
סירטון הניסוי:
https://www.youtube.com/watch?v=OrNBEhzjg8I
תקציר הניסוי:
במהלך הניסוי נלקחו קופים קטנים שהופרדו מאימהותיהם והוחזקו בכלובים. בחלל אחד שמו שתי בובות- האחת עם פרצוף ושמיכה נעימה והשנייה מברזל עם פיטמה שסיפקה אוכל בראשונה. כאשר הכניסו החוקרים את הקוף הוא בילה את רוב זמנו על הבובה הנעימה וכשחש צורך ניגש ללגום מעט חלב מבובת התיל. כאשר הבהילו החוקרים את הקוף והכניסו אותו לאותו החלל ניגש הקוף לבובה הנעימה ונשאר שם. גם כאשר חש ברעב היה נמתח מהבובה הנעימה לבובת התיל בכדי לאכול.
כך גם תינוק שמעורסל בידי אימו. הוא חש ביטחון ומרגיש מקושר אליה בחמשת חושיו, הוא יודע שאין לו צורך לדאוג והוא בטוח.
לכן כשמניחה אם את התינוק במיטה הוא מתנתק ממנה, ללא הדרגה, בכל חמשת חושיו. הוא לא מרגיש את החום, המגע, הריח, נשימותיו ודופק ליבה. זה גורם לו לחוש חשוף וחסר ביטחון, להתעורר ולחפש אחר אימו כדי לחוות שוב ביטחון ורוגע שיאפשרו לו להרפות ולהתכנס לשינה ללא דאגות. זהו מנגנון הישרדותי קלאסי. הרי איזה יונק בטבע ילך לישון ברוגע כשהוא יודע שאף אחד לא מגן עליו והוא יכול בקלות להיטרף?...
נכון! קשה להחזיק את התינוק כל היום על הידיים.
נכון! לפחות בזמן שהוא נירדם אני רוצה לעשות מיליון דברים אחרים שלא הספקתי.
בשביל זה את מוזמנת בשמחה לשוחח איתי ונמצא פתרונות שימשיכו להעניק לתינוקך ביטחון ולך את האפשרות לנוע ולהמשיך להתנהל אך זכרי מפונק הוא לא!
באהבה קוטן :)